Marketing (Τμ. Μηχ. Παρ. και Δοίκ.)


Τo μάθημα εξετάζει βασικές αρχές της σύγχρovης φιλοσοφίας Μάρκετιvγκ. Απoσκoπεί στηv: (α) καταvόηση της έννοιας, της διεργασίας και του ρόλου τoυ Μάρκετιvγκ σε έvα μεταβαλλόμεvo κόσμo, τη σχέση τoυ με τo στρατηγικό σχεδιασμό, και τo περιβάλλov τoυ, (β) αvάπτυξη ευκαιριώv και στρατηγικώv Μάρκετιvγκ, Συστήματα Πληρoφoριώv Μάρκετιvγκ, συμπεριφoρά των αγoραστώv, το στoχευόμεvo Μάρκετιvγκ, και (γ) αvάπτυξη τoυ μείγματoς Μάρκετιvγκ και ανάλυση επιχειρηματικών στρατηγικών αναφορικά με τα συστατικά του.

Παρουσιάζονται αρχές, μεθοδολογίες και διαδικασίες της Έρευνας Αγοράς στο σύγχρονο επιχειρηματικό περιβάλλον. Επιδιώκεται η συσχέτιση και η συστημική προσέγγιση του γνωστικού αντικειμένου με τις επιμέρους περιοχές του γνωστικού υπόβαθρου του Μάρκετινγκ. Αναλύονται ζητήματα όπως: Σκοπός, σημαντικότητα και ρόλος της Έρευνας Μάρκετινγκ, η δομή, τα στάδια και ο σχεδιασμός της ερευνητικής διαδικασίας, αναδυόμενα ηθικά ζητήματα, Πληροφοριακά Συστήματα και πηγές πληροφοριών/ δεδομένων Μάρκετινγκ, μέθοδοι συλλογής/ ανάλυσης δεδομένων, τεχνικές έρευνας, εφαρμογές.

Βάσεις Δεδομένων


Το μάθημα Βάσεις Δεδομένων (κατ επιλογήν υποχρεωτικό 5ου εξαμήνου) παρουσιάζει τις βασικές αρχές και έννοιες των Σχεσιακών Συστημάτων Διαχείρισης Βάσεων Δεδομένων (ΣΔΒΔ).

ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ: Η έννοια της Βάσης Δεδομένων, Το Σχεσιακό Μοντέλο, Σχέσεις, είδη σχέσεων, Οντότητες, Διάγραμμα Σχέσης Οντότητας, Κανονικοποίηση Βάσης Δεδομένων (Normal Forms), Εξόρυξη Πληροφοριών με τη χρήση της γλώσσας Δομημένης Αναζήτησης (Structured Query Language SQL), 6.1. SELECT, Τελεστές, Πολλαπλά SELECT, JOIN (INNER) (OUTER), Ανάπτυξη Βάσης Δεδομένων σε MS Acces (πίνακες-Σχέσεις μεταξύ τους 1:1, 1:ν) Πίνακας Γέφυρα για περιπτώσεις σχέσεων n:m, Ερωτήματα σε Access σε προβολή σχεδίασης και με την γλώσσα SQL, Φόρμες, Αναφορές και Μακροεντολές, GUI σε Access, Εξασφάλιση ακεραιότητας δεδομένων, Η έννοια των Μεγάλων Δεδομένων (BIG DATA), Ελεύθερο Λογισμικό για χειρισμό Μεγάλων Δεδομένων πχ Hadoop,

ΕΞΕΤΑΣΗ: Με ανάθεση απαλλακτικής εργασίας (ατομικής ή σε ομάδα 2 ατόμων)

 

Περίγραμμα μαθήματος…

Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών GIS (μάθημα που διδάσκεται με ηλεκτρονικά μέσα)


Εισαγωγή στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, διαχρονική εξέλιξη. Θεματική χαρτογραφία. Διαδικασία κατασκευής χάρτη. Χαρτογραφικά σύμβολα. Πληροφορίες και δεδομένα, χωρικές αναφορές, γεωπληροφορία, πηγές δεδομένων και τεχνικές συλλογής. Οργάνωση της γεωγραφικής πληροφορίας, μοντέλα και δομές δεδομένων. Χαρακτηριστικά Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, είδη και κατηγορίες, συστατικά μέρη, λειτουργία και χρήσεις. Χωρικός σχεδιασμός, χωρικά προβλήματα και διαδικασίες ανάλυσης και επίλυσής τους. Χωρικές ιδιότητες και χωρικοί συσχετισμοί. Γεωγραφική θέση, αναπαράσταση, διαστάσεις. Διανυσματικά μοντέλα, θεώρηση του σημείου και της απόστασης, θεώρηση της γραμμής και της επιφάνειας, τοπολογικές σχέσεις. Ψηφιδωτά μοντέλα, τοπολογικές σχέσεις. Διαχείριση γεωμετρικών πληροφοριών στα Γεωγραφικά Συστήματα Πληροφοριών, μετασχηματισμοί. Συστήματα διαχείρισης βάσεων δεδομένων. Σχεδιασμός, ανάπτυξη χωρικών βάσεων δεδομένων, μέθοδοι συσχέτισης και σύνδεσης δεδομένων. Σύνδεση Γεωμετρικής και Περιγραφικής Πληροφορίας. Ανάκτηση και ενημέρωση πληροφοριών, χωρικά ερωτήματα. Εργασία η οποία αποτελεί προσπάθεια εφαρμογής της τεχνολογίας των Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών στη διαχείριση, ανάλυση και απεικόνιση χωρικών δεδομένων.

 

Περίγραμμα μαθήματος…

Στοιχεία Τεχνικού Δικαίου


Ορισμός και πηγές του δικαίου. Ο Μηχανικός και το δίκαιο. Οι κλάδοι του δικαίου. Δικαιώματα και υποχρεώσεις. Η ερμηνεία και η απονομή του δικαίου. Το Συνταγματικό Δίκαιο και οι ατομικές ελευθερίες. Το Κοινοτικό κεκτημένο. Στοιχεία από το ενοχικό δίκαιο. Έννομες σχέσεις. Έννοια και καταστάσεις του φυσικού προσώπου. Η Δικαιοπραξία . Τα νομικά πρόσωπα του αστικού δικαίου. Στοιχεία από το εμπορικό δίκαιο. Τα νομικά πρόσωπα του εμπορικού δικαίου. Η ομόρρυθμη εταιρία (σύσταση, ευθύνη, διάλυση). Η ετερόρρυθμη εταιρία. Η ανώνυμη εταιρία, Η έννοια της μετοχής. Το Διοικητικό Συμβούλιο και η Γενική Συνέλευση των Μετόχων, Οι ανώνυμες εταιρίες του Δημόσιου Τομέα. Η Εταιρία Περιορισμένης Ευθύνης. Η νομική έννοια της επιχείρησης. Στοιχεία από το εμπράγματο δίκαιο. Κυριότητα, δουλεία, ενέχυρο, υποθήκη. Οριζόντια και κάθετη ιδιοκτησία. Η ανέγερση πολυκατοικίας. Η εμπράγματη ασφάλεια. Η εγγύηση. Η εγγυητική επιστολή. Το κτηματολόγιο. Οι συμβάσεις. Η σύμβαση πώλησης. Ο τύπος. Η αμέλεια και ο δόλος. Η εικονικότητα, η πλάνη και η απάτη. Η χορήγηση δανείου και η πώληση υπό αίρεση. Η σύμβαση εργολαβίας. Ο εργολάβος και ο εργοδότης. Η έννοια του έργου. Ελλείψεις και ελαττωματική κατασκευή. Η διαδικασία δημοπράτησης δημόσιου έργου. Τεύχη Δημοπράτησης. Ο ρόλος του Μηχανικού. Η αμοιβή Μηχανικού για ιδιωτικά έργα. Η αμοιβή Μηχανικού για δημόσια έργα. Ο ρόλος του Μηχανικού στη Διοίκηση. Επιπτώσεις της Απελευθέρωσης. Οι Ανεξάρτητες Αρχές. Στοιχεία από το εργατικό δίκαιο. Εργατικά ατυχήματα και ευθύνη. Δίκαιο και προστασία περιβάλλοντος. Οι Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων. Η απονομή της δικαιοσύνης. Η δικονομία (αστική, ποινική). Η αγωγή. Η παραγραφή. Η ευθύνη από παράλειψη στη μελέτη και κατασκευή, Τα Διοικητικά δικαστήρια, Τα ανώτατα ακυρωτικά δικαστήρια, Ο Άρειος Πάγος, Το Συμβούλιο Επικρατείας, Το Ελεγκτικό Συνέδριο.

 

Περίγραμμα μαθήματος…

Περιβαλλοντικός Σχεδιασμός του Χώρου (δε θα διδαχθεί στο ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019)


Οικοανάπτυξη και περιβαλλοντικός σχεδιασμός του χώρου. Οικοανάπτυξη και οικολογικός μετασχηματισμός των τομέων παραγωγής. Οικολογία και πολιτισμός κάθε χώρας, συνιστώσες της οικοανάπτυξης και του χωρικού σχεδιασμού.

Περιβαλλοντικός χωροταξικός σχεδιασμός: Διαχείριση νομοθετικά προστατευομένων βιότοπων. Μελέτες αποκατάστασης υποβαθμισμένων περιβαλλοντικά περιοχών με αρχές οικοανάπτυξης και οικοσχεδιασμού.

Περιβαλλοντικός Πολεοδομικός σχεδιασμός: Εφαρμογή οικολογικών αρχών στην ανάπτυξη και σχεδιασμό των πόλεων. Οργάνωση οικιστικού χώρου σε βιώσιμες ενότητες κοινοτικής ζωής. Σχεδιασμός νέων επεκτάσεων πόλεων με εφαρμογή αρχών οικοανάπτυξης και περιβαλλοντικού σχεδιασμού.

Ανάδειξη ιστορικών και παραδοσιακών οικισμών. Βιοκλιματικός σχεδιασμός οικιστικού συνόλου. Δίκτυο ελεύθερων χώρων στην πόλη.

Εξειδικευμένες περιβαλλοντικές μελέτες. Εργασία που αφορά εκπόνηση μελετών εφαρμογής των οικολογικών αρχών στη ανάπτυξη και σχεδιασμό ελληνικών περιοχών.

 

Υδρολογία των Υπόγειων Νερών


Η παρουσία του υπόγειου νερού. Ο υδρολογικός κύκλος και το υπόγειο νερό. Οι γεωλογικοί σχηματισμοί ως υδροφορείς. Τύποι υδροφορέων και στοιχεία προσδιορισμού τους. Υδρογεωλογικές λεκάνες και πηγές. Η ροή του υπόγειου νερού, νόμος Darcy και εφαρμογές του. Υδραυλικές παράμετροι των υδροφορέων. Διακύμανση της στάθμης των υπόγειων νερών και περιβαλλοντικές επιδράσεις. Δίκτυα ροής και πιεζομετρικοί χάρτες. Στοιχεία των μεθόδων δοκιμαστικών αντλήσεων. Στοιχεία της αξιοποίησης και διαχείρισης των υπόγειων νερών. Στοιχεία της διαχείρισης του εμπλουτισμού των υπόγειων νερών. Γενικά περί υφαλμύρισης παράκτιων υδατικών συστημάτων – θαλάσσια διείσδυση.

 

Περίγραμμα μαθήματος…